"Ongewenst gedrag is slechts een symptoom van een onderliggende oorzaak:

de echte oplossing ligt in het vinden van deze oorzaak, niet in training of trucjes"

Over mij

Mijn naam is Coco de Bont, moeder van 2 geweldige jongetjes, en eigenaresse van Coco's Doodle School. Ik ben hondengedragsdeskundige en -coach, gespecialiseerd in Australian Labradoodles. Als kind ben ik opgegroeid tussen de honden, met vanaf 2003 het hondenpension en vanaf 2005 daarbij de Australian Labradoodle fokkerij van mijn ouders. Met mijn ruim 17 jaar ervaring met Australian Labradoodles heb ik dit geweldige ras in alle soorten, maten, leeftijd en karakters mee mogen maken.

Labradoodles zijn ontzettend slimme en oplettende honden. Daarin zie je terug dat ze als hulphonden zijn gefokt door Tegan Park in Australië. Wat je ook terugziet is het vriendelijke, mensgerichte, en leergierige gedrag van de jachthond-rassen waar ze uit opgebouwd zijn.

Als een Labradoodle ongewenst gedrag laat zien, wil ik weten waarom dat is. Wat is de onderliggende oorzaak? (dat ik altijd wil weten waarom iets is zal wellicht te maken met mijn achtergrond als medisch wetenschapper)

Ongewenst gedrag is meestal een symptoom van een scala aan factoren waar het in de basis mis gaat. Simpelweg straffen van dit gedrag, kan soms nodig zijn, maar is dus eigenlijk alleen symptoombestrijding en lost het probleem niet op (of maar kort).

De basis voor een goed opgevoede, evenwichtige hond, is namelijk dat deze factoren aansluiten bij de behoefte van je hondje: goede voeding, voldoende beweging, voldoende rust, herkennen van communicatiesignalen (vooral vroege stress signalen worden nogal eens gemist), voldoende mentale uitdaging, huisregels, consequent en liefdevol leiderschap, voldoende spelen, gelegenheid om te knauwen, geen lichamelijke klachten, etc.

Vaak zijn gedragingen die een probleem vormen, het resultaat van iets heel anders in de basis dat niet klopt. Ik vind het fantastisch om samen met baasjes te achterhalen wat er aan de hand is, zodat we het gedrag om kunnen buigen tot het gewenste gedrag.

Op instagram deel ik wekelijkse praktische tips en weetjes over het gedrag van doodles en gerelateerde rassen!