Mijn inzichten en adviezen bij veelvoorkomend ongewenst gedrag
Opspringen afleren
Opspringen: iets waar vrijwel iedereen met een doodle tegen aan loopt. Iets met kangoeroe-genen uit Australië? Je zou het bijna denken!
Hoe komt het en hoe kom je er vanaf?
Opspringen komt vanuit het natuurlijke gedrag van honden om bij begroeting elkaars snoet te besnuffelen. Onze snoet zit hoog, dus hoppa omhoog gaan die voorpoten.
> je moet je doodle dus duidelijk maken wat wel een gepaste begroeting is bij mensen.
Daarnaast gebeurt opspringen altijd vanuit opwinding: positieve spanning. Vandaar dat je doodle tijdens het opspringen niet meer kan luisteren: dit is een effect van de verhoogde spanningshormonen.
> je doodle heeft dus hulp nodig om in een rustigere gemoedstoestand te komen.
Wat ik in onze doodle-roedel altijd zag gebeuren bij pups die naar de monden van de grotere honden sprongen was dit: de grotere honden draaiden simpelweg hun hoofd en lijf opzij. Net zolang tot de pup niet meer opsprong. Eenmaal laag ging de oudere hond snuffelen en snuffelde de pup nieuwsgierig mee.
Wegdraaien is een effectief kalmeringssignaal. Het is een ontzettend duidelijke manier om je doodle aan te geven dat je liever hebt dat hij/zij stopt met opspringen.
Het snuffelen daarna helpt een hond naar een rustigere gemoedstoestand. De associatie wordt: begroeting -> rustige gemoedstoestand.
De stappen tegen opspringen zijn dus:
1) kom rustig binnen (je mag gerust iets zeggen tegen je doodle)
2) draai weg opzij bij opspringen
3) strooi een brokje van je weg op de grond
4) aai je hondje pas als hij op 4 pootjes blijft
Doe dit consequent en oefen dit met zoveel mogelijk mensen in zoveel mogelijk situaties, en je hondje stopt binnen enkele weken met opspringen als iemand binnen komt!
Blijf deze stappen echter wel herhalen bij opspringen, zodat het in het lange termijn geheugen blijft.
Let op: 1x aaien terwijl je hondje opspringt en het duurt weer langer voordat hij/zij het niet meer doet.
Kleine disclaimer: deze tips werken alleen als er sprake is van opspringen vanuit enthousiasme (met een kwispel en wiebelkont)
> Bij opspringen zonder kwispel (vaak met hard blaffen) is er sprake van hoge spanning, wat vraagt om een andere aanpak!
"Wegdraaien is een effectief kalmeringssignaal:
je laat zo in hondentaal aan je doodle weten dat opspringen niet de bedoeling is"
"Pas bij een rustige gemoedstoestand en vier pootjes op de grond, begroet je je doodle met een rustige aai"
"Trekken aan de lijn is een teken dat je hond de wandelingen spannend vindt."
Trekken aan de lijn
Wat kun je doen tegen trekken aan de lijn?
🦮Heel veel hondjes trekken aan de lijn tijdens het wandelen. Sommigen bij het zien van andere honden, sommigen bij het zien van vogels, en sommigen al vanaf het moment dat de riem of het tuigje aan wordt gedaan.
🐕🦺Er zijn tal van anti-trek riemen of tuigjes beschikbaar, maar die lijken geen van allen echt goed te werken. Je hond terug trekken werkt al helemaal niet, of maar tijdelijk. En met kort naast je houden kweek je vooral spierballen💪.
🙋♀️Belangrijk is te snappen waarom een hond gaat trekken aan de lijn. Dit komt omdat hij met alles bezig is in zijn omgeving, behalve met jou als baas.
⚡️Wat ook vaak het geval is, is dat je hondje tijdens het wandelen te hoog in zijn spanning gaat. Het begint eigenlijk al tijdens het aandoen van de riem: je hondje staat te stuiteren van enthousiasme.
💥En doordat je hondje al met hoge spanning de wandeling ingaat, vormt elke indruk die hij opdoet weer extra spanning. Zo erg dat hij die energie kwijt moet: trekken!
Wat kun je doen? In de meeste gevallen werkt dit heel goed:
🙏Zorg dat je hondje rustig is voordat je de deur uitgaat. Eerst zitten, wacht tot hij een lage houding heeft, dan pas riem aan/deur open/naar buiten. Jij gaat eerst! Dan heb je zijn energie beter onder controle.
👉Ga tijdens de wandeling regelmatig inchecken: zeg de naam van je hondje, en beloon hem direct als hij kijkt. Doe dit in het begin 5x snel achter elkaar. Daarna om de 10-20 meter.
☝️Bij punten die je hondje spannend vindt, of waar hij normaal extra zou trekken, ga je weer extra vaak inchecken. Zorg dat zijn koppie bij jou blijft!
🐾Misschien wel het belangrijkste punt: zorg dat je doodle daarna aan de andere kant van jou komt te lopen dan de prikkel!
🐶Zie je vroege tekenen van spanning? Of krijg je geen contact meer? Strooi dan wat brokjes op de grond en laat je hondje even snuffelen. Dat ontspant!
🤷♀️Gaat hij toch weer trekken? Probeer dan weer wat vaker in te checken. Of strooi brokjes. Een klein rukje aan de lijn icm noemen van zijn naam kan net zijn wat nodig is om hem verder duidelijk te maken wat je wilt.
👉Zo leer je je doodle juist in te gaan checken bij spanning! ❤️
Grommen bij afpakken
Waarom grommen honden soms als je iets af wilt pakken? En hoe kun je dit afleren?
Grommen als je iets af wilt pakken wordt van oudsher gezien als dominant gedrag. Er wordt daarom vaak straffend en boos gereageerd, wat de situatie eigenlijk alleen maar erger maakt. De volgende keer gaat je viervoeter nog eerder grommen.
Je wordt eigenlijk vooral boos uit frustratie dat je hondje "blijkbaar denkt dat hij de baas is". Maar is dat laatste wel zo?
Met grommen geeft een hond wel degelijk iets aan: tot hier en niet verder graag. Als hij iets heeft zegt hij eigenlijk: "pak het alsjeblieft niet af, want ik heb echt erge kauwbehoefte!".
Daar zit precies de reden van het grommen: onvervulde kauwbehoefte! 🦴🍖🍗🦴🦴🦴
Onvervulde kauwbehoefte kan komen doordat er te weinig geschikt kauwmateriaal voor handen is, dit niet altijd bereikbaar is, of bij ernstige overprikkeling (waardoor de kauwbehoefte toeneemt).
Grommen bij afpakken komt eigenlijk nooit voor bij honden die van pups af aan 24/7 iets hards en natuurlijks te kauwen hebben!
Heeft je doodle wel altijd iets te kauwen, maar had deze dat als pup niet? Dan kan grommen sneller voorkomen doordat in de referentieleeftijd (tussen 3-16w) is geleerd dat kauwmateriaal geen gegeven is.
Hoe zorg je dat je altijd iets af kunt pakken wat je doodle niet mag, zonder grommen?
1) Zorg 24/7 voor kauwmateriaal!
2) Ruil met iets waarop hij/zij wel mag kauwen: iets veeeeel lekkerders
3) Benader je doodle zijdelings: rechtstreeks op je hondje afgaan is een signaal voor conflict bij honden
4) Geef bij wegpakken de kalmeringssignalen "wegkijken en wegdraaien" (geen zorgen, ik wil geen conflict)
Heb je een pup? Voorkom dan grommen bij afpakken door te voorzien in de kauwbehoefte en te ruilen!
Heb je al een oudere doodle die (soms) gromt bij afpakken? Blijf rustig, wordt niet boos. Het is geen dominantie, maar een hulpkreet! Volg de stappen zoals hierboven en het grommen zal stoppen ❤️
Oja, en besef je dat een grote kauwbehoefte vaak komt door een te erg gevuld prikkelemmertje. Kijk dus ook of je doodle bijvoorbeeld:
- genoeg slaapt (14-20u per dag)
- max 1-1,5u beweging krijgt
- 1-2× mentale uitdaging krijgt
- niet te vaak wandelt
Grommen bij afpakken is geen dominantie: maar een hulpkreet!
"sorry baas, maar ik MOET nu echt even kauwen!"
"Honden moeten 24/7 kauwmateriaal voorhanden hebben,
simpelweg voorzien in deze kauwbehoefte lost vaak grommen bij afpakken op"
"Blaffen bij doodles is altijd een (laat) teken van spanning en kan verschillende oorzaken hebben"
Blaffen
Waarom blaffen honden eigenlijk? En wat kun je doen bij overmatig blaffen?
Blaffen is in de kern een waarschuwingssignaal voor een prikkel die zeer veel spanning veroorzaakt. Het doel is oa anderen te laten weten dat er iets is dat veel spanning veroorzaakt.
Blaffen bij doodles is daarmee ook altijd een laat teken van spanning. Je ziet dit gedrag zowel bij zeer hoge positieve als negatieve spanning.
Bij waakhondrassen is blaffen een ingefokt gedrag en niet per se gelinkt aan hoge spanning. Doodles zijn echter ontstaan uit jachthondrassen waarbij blaffen geen onderdeel van het ingefokte gedrag vormt. Blaffen bij doodles is dus altijd het resultaat van spanning.
Maar blaffen is toch gewoon hondentaal? Zo praten ze toch? Blaffen is inderdaad een vorm van communicatie. Honden communiceren echter veel meer met subtiele lichaamstaal.
Blaffen is in die zin vergelijkbaar met gillen of schreeuwen bij mensen: als eerdere waarschuwingen dat iets (te) spannend is niet werken, ga je dit uiteindelijk op deze manier duidelijk maken. Of als je zelf al gespannen/overenthousiast bent, ga je ook sneller over tot schreeuwen.
Ik zie vaak blaffen als resultaat van 2 oorzaken:
- overmatig blaffen: vaak blaffen naar van alles en nog wat. Deze doodle staat constant "aan" en is zeer onrustig. Hier komt het blaffen veelal door een chronisch teveel aan spanningshormonen.
> dit soort blaffen kunnen we goed oplossen door het prikkelemmertje leger te maken en te houden (bv meer slaap, minder wandelen, kauwen, mentale uitdaging, zelfbehoud, inchecken, etc.)
- ineens blaffen: alleen bij een specifieke prikkel. Deze doodles blaffen verder eigenlijk nooit. Hier komt het blaffen door een sterke positieve of negatieve emotie/associatie, waarbij er ineens veel spanningshormonen vrijkomen.
> dit soort blaffen kun je goed oplossen door de emotie/associatie om te buigen naar positief/rust (bv iets heel lekkers strooien/geven op afstand van de prikkel)
Ook komt een combinatie voor, waarbij zowel overprikkeling als een sterke emotie de oorzaak is!
> maak dan eerst het prikkelemmertje leger
Rijgedrag
🐕Allereerst is het belangrijk te begrijpen wat rijgedrag is en waarom sommige doodles dit doen. Vaak denken we dat het seksueel gedrag is of een vorm van dominantie. Maar dat is zelden het geval.
⚡️Rijgedrag is vaak een uiting van (negatieve) spanning. Denk aan die kleine keffertjes die je wel eens ziet rijen op hun knuffel. Het hondje is overprikkelt geraakt en het rijgedrag op de knuffel is een copingsmeganisme op van de spanning af te komen.
🐶Dat gebeurt ook vaak in situaties die je doodle als spannend ervaart, zoals de ontmoeting met sommige andere honden.
🧐Je doodle gaat rijen om simpelweg om te gaan met het aangemaakte cortisol. Net als vaak even het pootje omhoog voor een plasje dat doet.
🦴Je kunt rijgedrag vaak al sterk verminderen of oplossen door goed te kijken naar de balans tussen spanning en ontspanning.
💣Dat gezegd hebbende, kan rijgedrag wel degelijk een teken zijn van seksuele frustratie. Rijgedrag is namelijk niet het enige copinsmechanisme tegen spanning.
🙋♀️Andere gedragingen om met spanning om te gaan zijn: graven, uitschudden, zoomies (rondracen met staart omlaag), snuffelen, etc.
> De reden dat je doodle rijgedrag laat zien, ipv ander coping-gedrag, heeft zeer waarschijnlijk wel te maken met het laagje spanning wat de seksuele frustratie toevoegd aan het "prikkelemmertje".
🧨Het feit dat je doodle rijgedrag laat zien is echter dus slechts een symptoom van een teveel aan spanning. Vooral tijdens de pubertijd raken honden snel overprikkelt.
✂️Castratie helpt dus wel degelijk om het laagje spanning door seksuele frustratie uit het prikkelemmertje te halen. Castratie zorgt daarom vaak voor meer rust en minder snelle overprikkeling.
⚖️Bedenk je dus echter dat castreren niet de rest van het teveel aan spanning wegneemt! Daar moet je dan dus wel iets mee om je hondje te helpen te kunnen ontspannen en evenwichtiger te worden.