Mijn tips voor je nieuwe puppy!
Wat heb je nodig voor je nieuwe puppy?
In blijde verwachting van een doodle puppy! Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig?
Deze dingen wil je zeker in huis halen:
- Likmat
Likken zorgt voor ontspanning bij honden. Door het eten in de likmat te geven, heeft je pup vaste momentjes per dag om te ontspannen. Dit kan zowel met vlees als brokjes.
- Anti-lek/knoei waterbakje
Wat kunnen die doodles knoeien met dat water! Gebruik maken van een anti-knoei waterbakje voorkomt druppels op de vloer. Let er op dat je pup ALTIJD bij vers water kan: ook snachts!*
*Laat je niet wijsmaken dat je pup eerder zindelijk wordt snachts als je het water weghaalt...dat is ontzettend achterhaald en schadelijk advies. De niertjes van je pup zullen je dankbaar zijn!
- Grote (ikea) knuffel
Pups liggen graag tegen iets aan of ergens onder om te slapen. Ze komen dan veel makkelijker tot rust. Een grote (ikea) knuffel is ideaal om je pup te helpen in slaap te komen. Genoeg slaap is belangrijk: liefst 18-20u per dag voor jonge pups!
- Kauwmateriaal (!!!)
Kauwen is dé manier van honden om te ontprikkelen. Het is van levensbelang, net zo goed als altijd bij vers water kunnen (dus ook snachts!). Geschikt kauwmateriaal om neer te leggen is bijvoorbeeld: konijnenoor, huidstaafjes, hoefjes, hoorn, hertengewei, yakstaafje.
- Trektouw-speelgoed
Door het spannen van de kaakspiertjes maakt je pup meteen weer wat ontspanningshormoontjes aan. Speel nooit langer dan 5-10 minuutjes met je pup: sowieso is max 5 minuutjes beweging per week leeftijd meer dan genoeg!
- Puppylijn en riempje
Let op: liefst start je pas met wandelen en puppycursus als je pup minimaal 2-3 weken in huis is. Voorkom overprikkeling (en dus blaffen/happen/slopen). Laat je kleine pup eerst wennen aan zijn nieuwe thuis!
- Zachte borstel
Oefen elke week even het borstelen een paar minuutjes op een rustig moment.
- Beloningsbrokjes
Voor pups volstaan vaak gewoon puppybrokjes als beloning tijdens de training.
- Beloningszakje
Erg handig tijdens wandelingen en evt de puppycursus.
- Evt: puppyren
Om je pup op rust te kunnen zetten. Veel comfortabeler dan een (dichte) bench. Een andere ruimte is nog fijner.
Verder nog:
- tekenpen (O'tom)
- tickless pet (tegen teken)
Tip: zorg dat je pup ALTIJD iets te kauwen heeft!
Zo voorzie je in de natuurlijke kauwbehoefte van je hondje: kauwen helpt je pup om prikkels te verwerken en zo te ontspannen.
"Water weghalen 's nachts is schadelijk en zorgt niet voor eerdere nachtzindelijkheid"
Hoe word je pup nachtzindelijk?
Van die gebroken nachten wil je natuurlijk snel af! Dus hoe wordt je pup zo snel mogelijk nachtzindelijk?!
Water snachts weghalen? Op vaste tijden wakker maken voor plasjes? In een kleine bench snachts?
Deze adviezen worden vaak gegeven, maar helpen eigenlijk niet. Waarom niet?
👉 Omdat nachtzindelijkheid een fysiek proces is wat afhankelijk is van het slaaphormoon melatonine
🧐Melatonine remt de aanmaak van urine door de nieren. Hierdoor kun je snachts langer je plas ophouden dan overdag. Bij kinderen en jonge honden worden de nieren nog onvoldoende geremd. Gevolg: nachtplassen.
Pups kunnen fysiologisch gezien al tussen de 8-16 weken snachts genoeg melatonine aanmaken om de nieren te remmen. Ze hoeven dan dus niet meer snachts te plassen.
Wat kan dit proces vertragen?
🙋♀️Overprikkeling: een verhoogde hoeveelheid stresshormonen remt de aanmaak van melatonine. Onrust overdag = onrust snachts!
👀 Ook snachts standaard naar buiten gaan, laat staan aan de lijn, zorgt voor aanmaak van stresshormonen (want donker = eng) en dus onrust.
🐶 Ongemak snachts: een oncomfortabele slaapplek, geen rust-associatie met de slaapplek, darmkrampjes...
🚿 sNachts niet bij water kunnen: de pup gaat zich overdag overdrinken, omdat water geen gegeven is. Hierdoor moet er snachts juist meer worden geplast...
Wat kun je doen?
- doe rond 22u het laatste plasje: in de tuin en terug
- geef je pup gewoon water snachts(!)
- zorg voor kauwmateriaal, ook snachts (wel minimaal 10cm lang!) 🦴
- leg liefst een krant of puppyluier neer, zodat je pup niet naar buiten hoeft (en jij ook niet).
*Wil je liever toch naar buiten: doe dit dan alleen bij grote onrust (piepen, blaffen) en het liefst even in de tuin als dat kan.
- vermijd overprikkeling overdag (bijv. kort of liefst maar 1x pd wandelen niet eerder dan vanaf 10 weken leeftijd; altijd kauwmateriaal; genoeg rust)
- zorg voor een fijne slaapplek: geen kleine bench. Een bench met een puppyren er aan of een hal/bijkeuken met een beschutte slaapplek als een tentje, bench of iets anders om onder te liggen ⛺️
Laatste tip: volg je pup!
Met deze tips kun je de omstandigheden optimaal maken, maar je kunt niets afdwingen ❤️
Wat doet overprikkeling met je pup?
Let op: je pup raakt makkelijker overprikkelt dan verveelt! Dat geldt voor jonge pups zeker, maar ook voor volwassen honden.
Een rustige en gehoorzame hond krijg je door een juiste balans tussen spanning en ontspanning.
💤Te weinig ontspanning? Dan loopt het stresshormoon cortisol snel hoog op in het bloed van je hondje. Hierdoor kan hij niet meer goed luisteren, en gaat steeds vaker gedrag laten zien als blaffen, druk zijn, opspringen, onrustig zijn, en zelfs grommen en happen of uitvallen.
⚡️Te veel spanning? Ook dan loopt het cortisol snel op en laat je hondje sneller ongewenst en onrustig gedrag zien. Dit gebeurt zowel na positieve (leuk bezoek, apporteren) als negatieve (wandelen, vreemde honden) spanning.
🙋♀️Hoe zit dat met ongewenst gedrag door verveling? Ik kan je vertellen: dat komt eigenlijk zelden voor! Een volwassen doodle heeft genoeg aan 1-1,5 uur beweging. Daar kom je met 1 lange wandeling en een paar korte speelmomentjes of wandelingetjes dus makkelijk aan!
🐶Daarnaast bied je natuurlijk ook 2x per dag mentale uitdaging aan. Dit helpt zeker om de cortisolwaarde in balans te houden. Voor pups is brokjes snuffelen op de vloer of in het gras of likmat al denkwerk genoeg. Voor doodles >8 maanden zijn er leuke snuffelbloemen/knopen/puzzels en voerballen!
🐕Kun je ook teveel wandelen en spelen? Jazeker! Elke wandeling/apporteren/bezoek is weer een scheutje cortisol erbij in het "prikkelemmertje" van je doodle.
👉Natuurlijk moet er zeker gewandeld en gespeeld worden om verveling te voorkomen. Maar beperk dit tot wat je hondje nodig heeft, en overdrijf niet. Meer is zeker niet beter in dit geval.
👍Help na hele leuke of juist spannende dingen je hondje ook altijd weer naar een rustige gemoedstoestand. Dat kun je doen door te laten snuffelen na elke wandeling, na apporteren, of na bezoek. Zorg ook altijd voor iets te kauwen!
🧐Snuffelen en kauwen zorgen voor de aanmaak van gelukshormoontjes als dopamine en endorfine. Deze hormonen gaan cortisol tegen. Dat helpt je hondje meteen beter te kunnen slapen. En ook om een vriendelijke, rustige en evenwichtige knuffelbeer te worden en blijven!
"Een rustige en gehoorzame pup krijg je door een juiste balans tussen prikkels en ontspanning"
"Voor socialiseren geldt: less is more. Doodle pups raken snel overprikkelt"
Tip: begin pas met socialiseren als je pup aan zijn of haar nieuwe huis is gewend, en jou vertrouwt.
*Dat is vaak pas rond de 12 weken leeftijd.
Hoe socialiseer je je pup op de juiste manier?
De belangrijkste socialisatiefasen vinden plaats tussen 3-16 weken. De socialisatiefase tussen de 8-16 weken vindt plaats bij jou als baasje. Dit is de rest van zijn leven deel van zijn referentiekader.
Er wordt altijd verteld dat het belangrijk is je pup aan zoveel mogelijk prikkels bloot te stellen. Auto, mensen, andere honden, wassen, borstelen, terrassen, drukke straten, treinen, hoe meer hoe beter.
Dat is in principe waar, maar er is een belangrijke MITS die vaak wordt vergeten, of niet eens bekend is zelfs bij veel hondentrainers (helaas ook bij sommigen die puppycursussen geven):
Mits je je pup tijdens het blootstellen aan prikkels begeleid!
⚡️Veel pups laten tijdens de socialisatie vroege signalen van spanning zien. Zoals:
- neus likken
- piepen
- wegkijken
- knipperen
- langzaam bewegen
- gaan liggen
Je pup probeert je hiermee te vertellen dat hij het spannend vindt. En dat hij je hulp nodig heeft om met de situatie om te gaan en rustig te worden.
💥 Ga je tijdens het blootstellen aan prikkels over de grenzen van je pup? En help je hem niet rustig te worden in bepaalde situaties? Dan zal je pup latere signalen van spanning laten zien, zoals:
- piepen
- rillen
- blaffen
- grommen (niet speels)
Geen rekening houden met de spanning van je pup maakt dat je pup juist angstig wordt. Ook beperkt het zijn vertrouwen in jouw als baas, je biedt hem geen veiligheid.
Het is echter ook zeker niet de bedoeling om je pup steeds op te pakken of te "troosten" als je ziet dat hij iets spannend vindt. Hier bevestig je mee dat het spannend is. Ook daarmee wek je angst op.
👉 Wat je wél kunt doen om je pup te helpen is letten op de (liefst vroege) tekenen van spanning tijdens de socialisatie.
Zie je deze? Help je pup dan rustiger te worden door, bijv:
- naar je toe te halen, aan de riem of op het terras
- tussen je pup en de prikkel gaan staan, rug naar je pup toe
- evt je pup op te pakken, als er onaangelijnde wilde andere hond aankomt
- je pup te helpen ontspannen door brokjes te strooien of iets te kauwen te geven.
Goed om te weten: het referentiegeheugen
Hondjes tussen de 3-16 weken een referentie-geheugen opbouwen. Dat wil zeggen dat ze alle prikkels die ze in die tijd meegemaakt hebben, voor de rest van hun leven als referentie gebruiken.
🍼 De eerste socialisatiefase is tussen de 3-6 weken. Dit gebeurt dus bij de fokker. In deze periode is het belangrijk dat de pup warmte, veiligheid, niet teveel prikkels, en de juiste voeding krijgt. In deze fase leert je pup de bijtrem: tijdens het spelen met broertjes en zusjes wordt er gepiept als er te hard wordt gebeten, zodat er meteen los wordt gelaten.
🐶 De tweede socialisatiefase is tussen de 6-16 weken. Een klein deel gebeurt dus nog bij de fokker, van 6-8 weken. Tussen de 8-16 weken is dit meestal bij het baasje. In deze periode is het belangrijk dat je pup in aanraking komt met alles waarmee hij in de toekomst te maken zal hebben. Positieve ervaringen zijn in deze fase cruciaal voor een evenwichtige hond. In deze fase ga je je pup echt socialiseren.
🐕 De rest van zijn leven zal je hondje terugvallen op dit referentiekader. Nieuwe prikkels die hij kan associëren met positieve dingen zullen positieve emoties oproepen. Prikkels die hij niet herkent, of waarmee hij als pup een negatieve associatie kreeg, zullen stress en spanning oproepen.
🐕🦺 Let op! Dat je tijdens de socialisatie van je pup zijn grenzen bewaakt. Als je pup met subtiele tekenen van stress aangeeft dat hij het spannend vindt, neem hem dan in bescherming en ga ergens anders heen, zet jezelf tussen hem en de "spannende prikkel" in, of pak hem desnoods op. Komt er een andere hond aan en gaat je pup rillen en piepen, of zijn neus likken (tongelen): vermijd dan contact met de andere hond.
Als je de grenzen van je pup bewaakt zal hij je zien als zijn leider en bouw je een mooie vertrouwensband op!
"Alles wat je pup tussen de 3-16 weken leeftijd meemaakt vormt zijn referentiekader, zowel de goede als de slechte ervaringen"
"Te weinig slaap is een belangrijke oorzaak voor probleemgedrag als happen, blaffen, angst en slopen"
Wat doet de weinig slaap met je pup?
Is je pup heel happerig en hyper? Of is je volwassen doodle heel reactief en blaft hij veel? Of is hij juist angstig? Grote kans dat je hondje niet genoeg slaapt!
🍼Pups hebben elke dag 18-20 uur slaap nodig. Ze zijn dus eigenlijk maar 4-6 uur wakker overdag.
🐶Volwassen doodles hebben elke dag alsnog 14-16 uur slaap nodig. Deze zijn dus slechts 8-10 uur wakker. Afhankelijk van de leeftijd van je hondje (voor de 2 jaar zit je liever richting de 16 uur), en drukte van de dag (veel drukte = meer slaap nodig).
🐕Als je denkt dat je hondje zelf wel gaat slapen als hij moe is, heb je het mis. Oververmoeidheid zorgt voor de aanmaak van stresshormonen als cortisol en adrenaline. Je hondje wordt dus juist actiever en reactiever!
Merk je dat je pup veel gaat happen? Kijk dan even of het niet al bedtijd is.
En heb je een puber/volwassen doodle die altijd aan lijkt te staan? Kijk dan even kritisch naar hoeveel hij dan eigenlijk echt slaapt.
💤De kwaliteit van slaap is ook belangrijk. Als je hondje niet diep slaapt is het geen goede slaap. En blijft je hondje overprikkelt.
🥎Een betere kwaliteit van slaap krijgt je door voldoende mentale en fysieke uitdaging te bieden. Bij een volwassen hond liefst 1-1,5 uur bewegen en 2x snuffelwerkjes. En natuurlijk altijd iets te kauwen!
👉Een belangrijke valkuil is je hondje je overal laten achtervolgen: omdat je dit toelaat denkt hij dat dit zijn taak is. Dus zelfs tijdens een dutje blijft hij opletten of hij je niet moet volgen. Maak je doodle liever duidelijk dat hij moet blijven, als je opstaat. Dat geeft rust!
💥Een hond die te weinig slaapt is moeilijk te bereiken, luistert slecht, en raakt snel overprikkelt. Te weinig slaap is dus een belangrijke boosdoener van probleemgedrag.
🧐Dit alles heeft te maken met dat slaap nodig is om het stresshormoon cortisol te verlagen. Als dat niet gebeurd zorgt het verhoogde cortisol dus voor onrust en problemen!
🙋♀️Bedenk je dat een hond sneller overprikkelt raakt dan dat hij zich zou gaan vervelen!
Wat te doen met een bijtende pup?
Dat doe je zo:
1) hapt je pup naar je broekspijpen? Besef dat dit komt door overprikkeling. Geef hem iets om mee te spelen wat veel geluid maakt: piept of ritselt. Een paar minuutjes spelen verbrand wat stresshormonen, zodat je pup weer bij zinnen komt.
2) Pups kauwen om te ontdekken, hun tandjes te helpen wisselen, en om te ontspannen. Zorg dat er ten aller tijden een hard kauwstaafje/bot(ongekookt)/gewei klaar ligt om op te kauwen.
3) Bijt en hapgedrag van pups: zoals happen naar je voeten, komt van teveel (pos/neg) spanning. De oorzaak hiervan is vaak een teveel aan prikkels. Zorg dat je pupje genoeg rustmomenten heeft overdag. Let er op dat pups tot een leeftijd van 8 maanden gemiddeld wel 18-20 uur(!) slaap nodig hebben per 24 uur. Is je pup een klein happend duveltje geworden? >tijd voor een dutje op een rustig plekje!
4) Zorg dat je wandelingen aangepast zijn op de leeftijd van je pup en ga liefst pas wandelen als je pup minimaal 10 weken is. Te lange of te veel wandelingen kunnen je pup overprikkelen! Als vuistregel geldt: elke week leeftijd is 1 minuut wandelen. Een pup van 10 weken mag dus maar 10 minuutjes wandelen! Liefs ook maar 1x per dag. Zo voorkom je dat wandelen spanning geeft en overprikkelt.
5) Naast overprikkeling kan ook het omgekeerde het geval zijn: je pup verveelt zich. Weet je zeker dat je pup genoeg slaap en rustmomentjes heeft, maar blijft hij happen? Kijk dan even kritisch naar de hoeveelheid speelmomentjes. Even lekker touwtje trekken is altijd een leuk spelletje om flink wat energie kwijt te kunnen! Let wel: er is veel vaker sprake van overprikkeling dan verveling!
Vuistregel: pups hebben behoefte aan MAX. 5min fysieke uitdaging (wandelen/spelen) x week leeftijd, per dag. 10 weken oud? -> max 50 minuten wandelen/spelen per dag
6) Heeft je pup iets gevonden om lekker op te knauwen, maar is het je schoen? Ruil deze dan om met iets waar hij wel op mag knauwen, zoals een harde kauwstaaf of bot. Bij grommen ruil je met iets onweerstaanbaars. Grommen is geen dominantie maar geeft een zeer grote kauwbehoefte aan!
En berg voorlopig alles op waar hij niet op mag kauwen😉
"Ongeremd happen en bijten is vaak een gevolg van overprikkeling, door bijvoorbeeld te weinig slaap"
"Oefen wekelijks slechts enkele minuutjes met een zachte borstel als je pup al rustig ligt"
Hoe oefenen met borstelen?
Met een doodlepup ontkom je er rond de 6-8 maanden leeftijd niet aan: regelmatig borstelen!
Het liefst begin je al te oefenen op jonge leeftijd: dingen die je pup voor de 16 weken leert blijven namelijk de rest van zijn/haar leven het referentiekader. Maar ook je doodle dit later nog aanleren is geen probleem.
De sleutel is om een fijne associatie te maken met geborsteld worden vanuit rust en belonen van het gewenste gedrag!
Hoe pak je dit stap-voor-stap aan bij je pup (<6 maanden)?
1) Oefen wekelijks een paar minuutjes
2) Gebruik een zachte/houten haarborstel bij pups
3) Kies een moment dat je pup rustig is en ligt
4) Pak de borstel en ga een paar keer zachtjes over het lijfje heen
5) Beloon je pup/doodle veelvuldig maar rustig met je stem en evt een snoepje
Hoe doe je dat met je puberdoodle?
1) Borstel je doodle tijdens de vachtwisselingsfase elke 2 weken*
2) Gebruik een groene activet/les poochs of meteen de ADB Petite
3) Zorg dat je doodle ontspannen is. Dit kun je evt doen door hem/haar een uurtje vantevoren iets lekkers te kauwen te geven
4) Laat je doodle liefst op de trimtafel liggen. Zitten mag ook
5) Borstel de vacht in laagjes helemaal door, waarbij je steeds de huid blijft zien
6) Beloon je doodle veelvuldig maar rustig met je stem, en geef hem/haar af en toe een snoepje bij rustig gedrag
7) Is je doodle onrustig? Stop dan even met borstelen en strooi wat snoepjes op de trimtafel. Daarna weer liggen en rustig borstelen
8) Na het borstelen was je je doodle om klitvorming tegen te gaan
Ga na de borstelbeurt lekker samen knuffelen of even spelen!
*volg @thedoodlelook om te kijken hoe vaak je je doodle op elke leeftijd moet borstelen.
Een handig schema staat ook in The Doodle Look Book!
🙋♀️Een onrustige, overprikkelde doodle kan niet goed rustig blijven. Zorg daarnaast dus dat het prikkelemmertje van je doodle mooi leeg is (altijd iets te kauwen, genoeg slaap, eten in de vorm van snuffel/likwerkjes, 1x per dag puzzel, niet teveel fysieke uitdaging, etc.). Hoe je dat doet lees je in andere posts!
Als je altijd vanuit rust en posititeit werkt met je doodle, is de borstelbeurt fijn voor jullie beiden ❤️
Wel of geen benchtraining?
Benchtraining: sommigen zweren erbij en anderen zijn ertegen. Dit is mijn mening over dit beladen onderwerp.
Eerst wat voors en tegens:
Voors:
- een geborgen plek
- een veilige plek zonder toezicht
- sochtends zit de poep alleen in de bench (en niet over je vloer)
Tegens:
- pups kunnen er moeite mee hebben
- een bench is slechts een hulpmiddel, je pup heeft niet automatisch een rustige gemoedstoestand
- een bench kan bij langer gebruik tot gedragsproblemen leiden
- er zijn vaak betere alternatieven
Hoe kan langdurig gebruik van een bench leiden tot gedragsproblemen?
Dat heeft ermee te maken dat een bench een hond fysiek beperkt, waardoor deze gedwongen wordt zich rustig te houden. Ook als hij niet rustig is in zijn koppie.
Zo zorgt een bench dat je pup ogenschijnlijk rust, terwijl de spanningshormonen hoog blijven. Hierdoor leert je pup niet mentaal zelf tot rust te kunnen komen, en is de slaap ondiep en van slechte kwaliteit.
Je wilt juist de andere kant op werken: een rustige gemoedstoestand stimuleren bij je doodle, waardoor hij fysiek ook zijn rust kan vinden, nu en later.
Een rustige gemoedstoestand stimuleer je door op die plek voor dutjes brokjes te strooien en daar het kauwmateriaal aan te bieden. Dan gaat je pup die plek namelijk associëren met de aanmaak van ontspanningshormonen.
Het is handig als dit op een plek is waar je hem veilig kunt zetten. Dat is handig voor als je even weg gaat en voor de nacht. Dat kan de hal of gang zijn, of een bijkeuken. Als je dat niet hebt biedt een puppyren in het begin uitkomst voor in de woonkamer.
Tip: zorg voor een fijn beschut ligplekje.
Wat mij betreft is het uitgangspunt van de bench LIEVER NIET, tenzij:
- er geen andere rustige en geborgen plek gemaakt kan worden voor de nacht
- het een grote bench betreft, met ruimte voor zowel een slaapplek als een puppyluier (zo een die je neer kunt leggen)
- je de bench alleen voor de nacht en de onrustige dutjes overdag gebruikt
- je altijd brokjes strooit in de bench voordat je pup er in gaat
- er water en kauwmateriaal in de bench zijn
- je de bench tot max 6 maanden gebruikt, of liefst tot je pup snachts zindelijk is (dat is vaak al ruim voor die tijd)